Társasházak energetikai hatékonyságát növelő pályázat

2014 október 16

ÚJ PÁLYÁZATI KONSTRUKCIÓ, ENERGETIKAI HATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉRE.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára egy ma reggeli sajtótájékoztatón jelentette be egy új támogatási konstrukció megjelenését, amely társasházak energetikai hatékonyság növelését célozza, illetve támogatja.

Legalább 5 lakásból álló társasházak számára, 20 milliárd forint áll rendelkezésre.

A legalább 5 lakásból álló társasházak – panel és téglaépítésű egyaránt – számára elérhető pályázat megjelenése novemberben várható, mintegy 20 Mrd Ft keretösszeggel, mely 50-50%-ban tartalmaz vissza nem térítendő, illetve visszatérítendő támogatást.

Kombinált konstrukció, vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás formájában.

Tehát a kormány korábbi kommunikációjával összhangban ezen konstrukció is úgynevezett kombinált formában válik elérhetővé, melynek köszönhetően a társasházak sokkal nagyobb mértékben tudnak forrást bevonni a beruházásaik megvalósításához.

Mindezt úgy, hogy a vissza nem térítendő támogatás mértékét a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, a korábbi 30%-hoz képest jelentősen, 10-15%-kal növelni kívánják, elérve így az akár 40-45%-os arányt. További előny, hogy a visszatérítendő támogatást egy nagyon kedvezményes, 2,50%-3,00%-os kamatszint terheli, amelyet a megvalósult beruházás által elérhető megtakarítás könnyűszerrel kitermeli. Futamidejét tekintve azonban egy rövid, mindössze 4 éves finanszírozásról beszélhetünk, melyből 2 év türelmi idő igényelhető.

Bővül a felhasználási lehetőség.

Újdonság még, hogy a felhasználási kör bővülni fog. A szokásos szigetelés, nyílászárók, homlokzat mellett napelem és geotermikus megoldások alkalmazására is támogatható.

Összességében, az eddig ismert információk alapján egy minden elemében megújult, igencsak kedvező támogatási lehetőségről van szó, amely választ ad a korábbi pályázatok kritikus pontjaira.