Kockázati Tőke

millennium-images-10

A kockázati tőke egy finanszírozási lehetőség az induló vagy az életszakaszuk korai fázisában, vagy a már működő vállalkozások számára egyaránt. Előbbi esetén egy új, legfőképpen innovatív üzleti lehetőség megvalósításában, utóbbi esetén pedig egy új tevékenység beindítása vagy egy meglévő tevékenység új, önálló cégbe szervezése esetén nyújthat segítséget.

A kockázati tőkebefektetés jellemzően tőkeemeléssel történik. A finanszírozó a vállalkozás számára tőkét juttat és ezzel a vállalkozásban részesedést szerez, azaz tulajdonossá válik. Ez a befektetés a céltársaság számára lehetővé teszi, hogy az üzleti elképzeléseit megvalósítsa, a befektető pedig a vállalkozás sikere esetén a befektetett pénzét megtöbbszörözhesse. A tőkebefektető a finanszírozáson túl a vállalkozás működését, üzleti fejlődését is segíti saját üzleti tapasztalatainak, kapcsolati tőkéjének és vállalatirányítási tudásának köszönhetően.

A kockázati tőkebefektetők így biztosítják azt a szakértelmet és kockázati tőkét, mely lehetővé teszi az induló és a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozások számára a növekedést, még mielőtt azok hozzáférhetnének bankhitelekhez.

A kockázati tőkebevonás előnye, hogy nagyobb lendületet ad a vállalkozásnak, stabil és rugalmas alapot teremt a növekedési és fejlődési tervek megvalósításához. A befektetett tőke a befektető kilépéséig a cég érdekeit szolgálja, nem kell visszafizetni, annak értéke és megtérülése a vállalkozás sikerétől függ.

Ha a céltársaság fizetőképessége vagy üzleti kilátásai veszélybe kerülnek, a befektető mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalkozás újra nyereséges legyen. A befektető üzlettársként osztozik a kockázatokban és részesedik a nyereségből, mindeközben tanácsokkal segíti a társaságot. A hitellel szemben a kockázati tőkebevonásnál a cégnek nem kell havonta vagy évente törlesztenie a kockázati befektető felé, tehát nem növeli a cég fizetési kockázatát. Az üzleti tervben rögzített elvárt hozamot kell teljesíteni a céltársaságnak a meghatározott perióduson belül, de mind a cél-, mind a befektető cég közösen azon dolgozik, hogy ez megvalósuljon.

Összefoglalva a kockázati tőke meghatározható úgy, mint közép- és hosszú távú finanszírozás biztosítása nagy növekedésű potenciállal rendelkező, tőzsdén nem jegyzett cégekbe történő tulajdonszerzés ellenében.

Tudás-tár

Befektető az a személy, aki a saját pénzét, vagy a rábízott, általa kezelt pénzvagyont arra használja, hogy vállalkozásokban (céltársaságban) tulajdonrészt szerezzen.

A céltársaság az a vállalkozás, amelyben a befektető a befektetés révén tulajdonrészt szerez. Kockázati tőkebefektetés esetében a céltársaság általában közelmúltban induló vagy kezdő vállalkozás.

A kilépés az a folyamat, amelynek során a befektető a céltársaság részére bocsátott pénzt (hozamaival együtt) visszaszerzi a befektetéssel megszerzett tulajdonrészének értékesítése révén.

A program teljes neve Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises („Közös Európai Források a Mikro- és Középvállalkozások Számára), ami az Európai Unió Vállalkozásfejlesztési programja. A program többfajta vállalkozásfejlesztési eszközt fog össze, de közös bennük, hogy visszatérítendő pénzforrásokra, visszaforgó pénzalapokra épülnek, valamint hogy a források felhasználása piaci szereplőkön, pénzügyi közvetítőkön keresztül történik.

A programnak Magyarországon három alprogramja indult: 1) Mikrohitel program, 2) Kezességvállalási program, 3) Kockázati tőke program.

Olyan pénzügyi tőke, melyet korai stádiumú, nagy potenciállal rendelkező, magas kockázatú, induló vállalkozások számára nyújtanak. A kockázati tőkebefektetés célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés elősegítése, valamint elsősorban jelentős újításokat végző vállalkozásokra koncentrál. A tőkebefektetők a cég tulajdonosaival együtt vállalják a kockázatokat, a tőkét vállalati részesedésért cserébe nyújtják.

VÁLLALKOZÁSÁNAK FORRÁSRA VAN SZÜKSÉGE?

TUDNI SZERETNÉ MILYEN FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI VANNAK?

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!

Kérje visszahívásunkat, hogy telefonon keresztül kollégánkkal egyeztethessen a részletekről!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!