Társasházban lakik? Felújítsunk vagy inkább mégse?

Tapasztalat szerint a társasházak/lakószövetkezetek lakóközössége között a legtöbb esetben nincs egyetértés a ház tervezett felújítására vonatkozóan, annak ellenére, hogy az a legtöbbre vitathatatlanul ráférne.

Egy teljes körű felújítással a megtakarítható energiamennyiség elérheti a 40-50% is, amelynek köszönhetően rövid alatt megtérülhet a beruházás költsége, főleg ha azt pályázat útján és államilag támogatott hitel bevonásával valósítja meg a ház.

felújított társasház

Sok lakó mégis ódzkodik belevágni a munkálatokba, pedig a beruházás következtében megtakarított energiaköltségek sok esetben teljesen lefedik a felújításhoz igénybe vett finanszírozás havi törlesztő részleteit. Így a felújítás nem feltétlenül jár számottevő többletteherrel a társasház, végső soron pedig a lakók számára.

Ráadásul azon túl, hogy értéknövelő beruházásról lévén szó, nőnek az egyes lakások értékei, az sem elhanyagolható, hogy a megújult környezet a lakók közérzetére is pozitívan hat, akik a beruházás megtérülését követően már a pénztárcájukon is érezni fogják a megtakarítások kellemes hatásait.

És mégis, egy friss felmérés szerint a magyar lakosság mindössze ötöde tervezi felújítani az otthonát az elkövetkező években, s ebből mindössze 28 százalékuk él többlakásos épületben, noha a teljes lakásállományban az arányuk 34 százalék.

Az alábbiakban annak próbáltunk utánajárni, mindez vajon miért lehet így?

Miért szánják rá a felújításra magukat nehezen az emberek?

  • Több lakás, több akadály, kevesebb egyetértés. A beruházást a lakók közös döntése alapján lehet csak elindítani, s ez akár több tíz, esetenként több száz háztartást is érinthet, a közös nevező megtalálása a legtöbb esetben hosszú és fáradságos folyamat. 
  • Pénzhiány.  A felújítást legszívesebben önerőből finanszíroznák, ami viszont nincs, és csak kevesek ismerik a megtakarítási lehetőségeket, vagy ha mégis, kevesen szánják rá magukat. Ennek ellenére kevesen várnak pályázatra, bankhitelt még annál is kevesebben vennének fel. Így hát, bár tudják, hogy lassan „életveszélyes” a ház, mégse történik semmi.
  • Sokan nem hiszik, hogy egy komplett energetikai beruházással komoly összeget spórolhatnának. Pedig modellszámítás alapján egy 4 emeletes 32 lakásos gangos ház hőszigetelése és ablakcseréje 673 ezer forint lakásonkénti befektetéssel, körülbelül 100 ezer forint megtakarítást hoz évente, a beruházás megtérüléséhez mindössze 6 évre van szükség. Konkrét mérések is bizonyítják, hogy egy korszerűen leszigetelt családi ház 46 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy szigeteletlen, s ez a társasházak esetében is megvalósítható. Egy jó minőségű hőszigetelés pedig 50 évre szól,
  • Szervezési, lebonyolítási képesség hiánya. A bonyolult előkészítő és döntési folyamatban kevesen kérik szakember segítségét, a folyamat átlátása és megértése nélkül pedig nehéz dönteni. Sokan éppen erre fogva mondják ki könnyelműen a nemet és győznek meg másokat is erről, mintegy szőnyeg alá söpörve a ház problémáit.

Szakemberre költeni és mégis spórolni?

Az energetikai beruházásba csak átfogó műszaki és pénzügyi tervezés alapján, felelős döntéssel lehet belefogni. Ennek ellenére a felújítások mindössze negyedében készül szakértői számítás a beruházás előtt. Egy jó tanácsadó segítségével a beruházási költségeket és a kivitelezés időtartamát is könnyen kordában lehet tartani, valamint a műszaki minőséget és a tényleges megtakarítás mértékét is így lehet biztosítani.

A “félresiklott” beruházások okai:

  • Nem megfelelően összeállított forrásbevonási konstrukció, amely pénzügyileg súlyos helyzetbe is hozhatja a társasházat,
  • Nem megfelelő minőségű kivitelezés, nem megfelelő minőségű anyagok felhasználása, melyeken sajnos sok esetben spórolni akar egy-egy lakóközösség.
  • Egymással nem harmonizáló rendszerek kialakítása a nem megfelelő elemek kiválasztásával, melynek eredményeképpen – a fenti pont együttes hatásaival – nem teljesülnek a remélt megtakarítások.

Fentiekből is kitűnik, hogy már egy viszonylag kisebb, 4-8 lakásos társasház esetében is kiemelten fontos a szakértő segítség bevonása, már a kezdeti lépések megtervezésétől fogva, hiszen a felújítással járó komplex és sokrétű feladatok megfelelő összefogása és menedzselése hiányában egészen biztosan nem azt kapjuk, mint amit vártunk.

A sikeres épületenergetikai felújítások érdekében szakembereink a kezdeti lépések megtervezésétől fogva a kivitelezésen át, egészen a befejezésig végigkísérik az egyes projektek életútját.

Közreműködünk társasházi, lakószövetkezeti finanszírozások és pályázatok lebonyolításában, gondozásában, valamint energetikus szakembert is biztosítunk, továbbá igény szerint megbízható kivitelezőt is ajánlani tudunk.

Figyelem, itt a legújabb lehetőség! Energetikai pályázat március 9-től.

Március 9-től a 4-60 lakásos panel- és tégla társasházak/lakásszövetkezetek pályázhatnak maximum 50 százalékos állami támogatásra az energiahatékonyság javítására az Otthon melege program keretében. A 10 milliárd forint keretösszegű pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer és a megújuló energiából álló meleg-víz-ellátás korszerűsítésére is igényelhető lesz. A cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát tudjon javulni, de minimum érje el a “C” besorolást.

A pályázatról ide kattintva tájékozódhat bővebben.

Jelentkezzen most, mert a pályázat keretösszege várhatóan az első napokban kimerül!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!