Sokkoló felmérés: ez lesz a céges cafeteriával 2015-ben

2014 október 27

Az emelkedő közterheket nem nyeli le a munkaadók többsége, így jövőre négyből három dolgozó számára kisebb lehet a cafeteria nettója – derül ki egy friss kutatásból.

A cafeteriatrend.hu – egy nem reprezentatív felmérés keretében – 217 munkáltatót kérdezett meg, hogy miként reagálnának, ha az adótörvény-javaslatban szereplő módon jövőre a cafeteria jelenlegi 35,7 %-os közterhe 51,17 %-ra növekedne.

A válaszadó munkáltatók 42,4 százaléka nyilatkozott úgy október végén, hogy az emelkedő közterhek hatására is biztosítana jövőre ilyen juttatást a munkatársainak – de a közterhek növekedésével csökkentené a dolgozóknak adott juttatások értékét. Így a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana erre 2015-ben is, de a dolgozók kisebb nettó keretet vehetnének igénybe. A különbözet fedezné a szükséges többlet adóforintokat. Mivel dominánsan a nagyobb létszámú cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók 72,3 százalékánál valósulna meg ez a forgatókönyv.

A válaszadók 18,4 %-a – akik az érintett munkavállalók 14,9 százalékát foglalkoztatják – pedig úgy nyilatkozott, hogy a cafeteriára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak. Ebben az esetben mintegy 30 %-kal csökkenne a munkavállalók által igénybe vehető plusz juttatások nettó értéke.

A megkérdezett cégek 24 %-a nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást, és nem is pótolná ennek kiesését semmilyen formában. Mivel ezt a választ jellemzően kisebb cégek adták, így erre a megoldásra az érintett dolgozói kör 6,8 százaléka számíthatna.

Csupán a munkáltatók 6,9 %-a osztozna a munkavállalóival a közterheken. Náluk a felmérésbe bevont dolgozói létszám 4,8 százaléka dolgozik.

Ötödével csökkenhetnek a juttatások.

A felmérést összesítve a munkáltatói válaszok alapján az érintett munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedése miatt.

Forrás: napi.hu