Magyar gazellák figyelem! Új pénzügyi termék segíti a robbanást

Azok a magyar startup cégek, amelyek az állami Gazella Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, egy új pénzügyi garancia termék segítségével könnyebben tudják teljesíteni az ezen támogatáshoz szükséges biztosítéknyújtási kötelezettségüket. Ezt segíti ugyanis a Start Garancia Zrt. új, napokban bejelentett innovációs garancia terméke, amely minimum 10, maximum 80 millió forint értékű garanciát vállal, évi 2,5%-os garanciadíj mellett, az elnyert támogatás értékének 100%-ára.

Az előzményekről röviden

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 júniusában hirdette meg a “Technológiai start-up ökoszisztéma építése” elnevezésű pályázatot. Ennek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményeken alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása. A program szakmai irányítása és lebonyolítása a Nemzeti Innovációs Hivatal feladata, amely intézmény az óta már átalakult. A négy alrészből álló program megvalósítására összesen 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A négy akkreditált technológiai inkubátor (ACME Labs Zrt., az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt., a Digital Factory Zrt. és az iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.) feladata, hogy mentorállással, nemzetközi tapasztalataikkal és kapcsolataikkal az induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket építsenek, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre, valamint alkalmassá válnak további kockázati tőkebefektetésekre.

A feladat és a pénzügyi kihívás

Az inkubátoroknak a program céljainak megfelelő vállalkozások számára az elnyert támogatás 20%-át kitevő magán- vagy kockázati tőkebefektetést kell biztosítaniuk. A legalább két lezárt üzleti évvel nem rendelkező start-up-oknak a támogatási előleg igényléséhez, valamint a fenntartási időszakra biztosítékot kell nyújtaniuk. A biztosíték mértéke az előleg értékének 100%-a, továbbá 50 millió forintot meghaladó támogatás esetén a teljes támogatás 50%-a, az 1-3 éves fenntartási időszakra.

A Start Garancia Zrt. kifejezetten ezen program támogatására dolgozta ki innovációs garancia termékét, amellyel a start-up-ok teljesíteni tudják biztosítéknyújtási kötelezettségüket. A társaság innovációs garanciáját a harmadik és negyedik alprogramban támogatást elnyert vállalkozások vehetik igénybe.

A Gazella Program egy újszerű és reményt keltő kezdeményezés a start-up-ok fejlesztésére. A programban ötvöződik az inkubátorok szakmai tapasztalata, az állam anyagi támogatása és a start-up-ok innovációs képessége, ráadásul mindhárom szereplő kellően motivált a sikerben. A Start Zrt. garanciája pedig biztosítéki oldalról támogatja a program sikeres megvalósulását, azáltal, hogy a bankgaranciánál és az ingatlan jelzálogjognál kedvezőbb feltételekkel nyújt megoldást a biztosíték előteremtéséhez – emelte ki az új pénzügyi termék kapcsán Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója.

Az új konstrukció röviden

A Start Garancia Zrt. minimum 10, maximum 80 millió forint értékű garanciát vállal, évi 2,5%-os garanciadíj mellett, az elnyert támogatás értékének 100%-ára. Garanciájával a Start vállalja, hogy amennyiben a támogatást elnyert vállalkozás nem teljesíti a támogatási szerződésben rögzített feltételeket és a támogatást vissza kell fizetnie, de ezt nem tudja teljesíteni, akkor a vállalkozás helyett a Start Zrt. áll helyt, mint kezes.

Azt is érdemes azonban tudni, hogy a Start Zrt. kockázatainak csökkentése érdekében az általa vállalt kezesség értékének 10%-ára készfizető kezességet kér a start-up vagy az inkubátor tulajdonosától vagy harmadik fél gazdasági társaságtól.

A Start Zrt.-ről és a Start Garancia Zrt.-ről röviden

A Start Garancia Zrt. pénzügyi termékeket kínál, amelyek a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tőkéhez, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatáshoz és beruházási hitelhez jutását segítik elő. A Start Zrt. kezességvállalásainak teljesítését a 8,8 milliárd forint értékű Start Garancia Alap biztosítja. A Start Garancia Zrt. szerződésállományának értéke 2014 végén elérte a 12,6 milliárd Ft-ot.

A Start Zrt. pályázati garancia terméke lehetővé teszi, hogy a kis- és középvállalkozások tehermentes ingatlan vagy bankgarancia hiányában a Start kezességvállalásával teljesíthessék a vissza nem térítendő Európai Uniós és hazai támogatások megszerzéséhez szükséges pályázati biztosítékot. A kis- és középvállalkozások által igénybe vehető pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér eszközfedezetet a pályázóktól, csupán a cég jövedelmezőségét, pénzügyi helyzetét, valamint a pályázatban vállalt kötelezettségek teljesíthetőségét vizsgálja. A pályázati kezességvállalás értéke legalább 10, legfeljebb 200 millió forint.

A Start Zrt. a befektetési tőkegarancia terméke esetében kezességet vállal az ügyfél által tőkeemeléssel megvalósított befektetésének 50%-a megtérítésére abban az esetben, ha a célvállalat felszámolás alá kerül a garancia legfeljebb 5 éves futamideje alatt. A tőkegarancia értéke 25 és 200 millió forint közötti összeg lehet.

A Start Zrt. legfeljebb 50 millió Ft értékű, kisvállalkozások által felvett beruházási és forgóeszköz hitelek legfeljebb 50%-ára hitelgaranciát vállal. A garancia kedvezményezettjei a kkv-knak ilyen típusú hiteleket folyósító pénzügyi vállalkozások, amelyekkel a Start Zrt. előzetesen együttműködési szerződést köt.

Forrás: Portfolio.hu