Folytatódik az MNB Növekedési Hitelprogramja!

2014 október 29

Ahogyan az várható volt, 1 évvel meghosszabbításra került a Növekedési Hitelprogram második szakasza, amely értelmében a hitelszerződések megkötésére így 2015 év végéig lesz lehetőség, a jóváhagyott hitelek folyósítására pedig – ahogy egyes hitelcélok esetében jelenleg is – további fél év áll majd rendelkezésre. Alábbiakban a Magyar Nemzeti Bank sajtószövegének teljes változatát közöljük.

Jóllehet az NHP-ban már 16 ezer vállalkozás jutott hitelhez mintegy 1140 milliárd forint összegben, a hazai KKV-knak továbbra is szüksége van a hitelprogramra

2014. október 29. – A Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram második szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett döntött. A hitelszerződések megkötésére vonatkozó jelenlegi, 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki, a hitelek lehívására pedig, ahogy jelenleg is, egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) két szakasza keretében mostanáig összesen több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a jelenlegi KKV-hitelállomány több, mint 20 százaléka. Tekintettel a program második szakasza szerződéskötési időszakának közelgő, 2014 végi határidejére, a hitelintézetek és az üzleti szféra szereplői kérték a Magyar Nemzeti Banktól a program meghosszabbítását. A hitelkeresleti és hitelkínálati tényezőket mérlegelve a Monetáris Tanács indokoltnak tartja a program fenntartását egy újabb átmeneti időre, amíg nem várható javulás az NHP-n kívüli piaci hitelezés alakulásában.

Továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a KKV-k részéről az NHP kertében elérhető fix kamatozású, hosszú futamidejű forinthitelek iránt, ami nagyban javítja a kiszámíthatóságot és ezáltal a vállalatok jövőbeli aktivitásának tervezhetőségét. Eközben a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná. Bár a jegybanki kamatcsökkentések hatására a piaci alapú vállalati hitelek kamatszintje érdemben mérséklődött, továbbra is számottevő a különbség az NHP-s és az NHP-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hitelek esetén.

Az NHP jelentős lökést adott a vállalatihitel-piacnak. A jegybanki program hatására a teljes vállalatihitel-állomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a KKV-hitelállomány már emelkedik. Az NHP nélkül a teljes vállalati, illetve a KKV-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve megközelítőleg 6 százalékos zsugorodást mutatna.

Szintén indokolt a program meghosszabbítása az EU-s források lehívásában rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében. Az EU-s pályázatok jelentős része ugyanis várhatóan jövő év folyamán kerül majd meghirdetésre. A pályázatok kiírása jelentős keresletet támaszthat mind az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek, mind az ezekhez kapcsolódó beruházási hitelek iránt. A program második szakasza időkeretének meghosszabbítása és ezáltal a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek piacának működése nagymértékben segít az EU-s források lehívásában és optimális felhasználásban.

Mindezekre tekintettel a Monetáris Tanács döntése értelmében a program második szakaszának jelenleg 1000 milliárd forintos, de szükség esetén – a mindenkori makrogazdasági környezet és hitelezési folyamatok fényében – további 1000 milliárd forinttal megemelhető keretösszege 2014 végét követően is elérhető marad a kis- és középvállalkozások számára. A szerződéskötés határideje 2015. december végére módosul, és ahogy jelenleg is, a teljes hitelösszeg lehívására egyes hitelcélok esetében további fél év áll majd rendelkezésre, így a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők. Az MNB megítélése szerint az NHP rendelkezésre állási idejének meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy még több kis- és középvállalkozás jusson stabil finanszírozáshoz, segítve ezzel tevékenységük bővítését, versenyképességük javulását, hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatottság emelkedéséhez.

Forrás: mnb.hu