Érdemes figyelni, újra változnak az adószabályok

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény. A módosítás két nagy témakört érint: egyrészt az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos teljesítési hely szabályait, másrészt a fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket. Emellett új számlázási rendelet lépett hatályba.

2015-től megváltoznak az általános forgalmi adóról szóló törvény teljesítési hely szabályai a telekommunikációs, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint az elektronikus úton nyújtott nyújtott szolgáltatások kapcsán. Az új szabály értelmében a nem adóalanyoknak (azaz jellemzően magánszemélyeknek) nyújtott ilyen szolgáltatások esetében a teljesítés helyét már egységesen a lakóhely fogja meghatározni.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például azon magyar telekommunikációs cégeknek, médiaszolgáltatóknak, akik más tagállamban lakó magánszemélyek részére nyújtanak szolgáltatásokat, elvi jelleggel a magánszemély lakóhelye szerinti tagállamban lenne adófizetési kötelezettsége, amely egyben nyilvántartásba vételi kötelezettséget is jelentene számára ” – magyarázza Varga Szabolcs, a PwC Magyarország adó-tanácsadási üzletágának menedzsere.

A jogszabály-változásból eredő adminisztrációs terhek csökkentése érdekében azonban a módosítás lehetővé teszi, hogy az érintett szolgáltatásnyújtók úgynevezett „egyablakos rendszer” útján tegyenek eleget a felmerülő adókötelezettségeiknek. Ennek értelmében a szolgáltatásnyújtók a más tagállamban teljesített ügyleteik után valamennyi adókötelezettségüket a letelepedettségük szerinti adóhatóság (így a magyar cégek esetében a NAV) útján teljesíthetik.

Így az érintett magyar szolgáltatók a jelenlegi, igen magasnak számító magyar adó (27 %) helyett a következő évtől a más tagállamokban jellemzően alacsonyabb adókulccsal adózhatnak az érintett szolgáltatások után.

„A módosítással érintett másik nagy témakör a fordított adózás. A fém- és acéliparban előforduló nagy arányú csalások visszaszorítása érdekében a jövő év elejétől kiterjesztenék a fordított adózást bizonyos acélipari termékekre is. Ez azt jelenti, hogy nem a termék értékesítője, hanem beszerzője köteles megfizetni az adót. Figyelemmel arra, hogy a fordított adózással érintett termékeket az áfatörvény melléklete – hasonlóan a fordított adózással érintett hulladékokhoz hasonlóan – vámtarifaszámmal jelöli, így a jövőben az acélipari termékek pontos tarifálása nagyobb jelentőséggel bír majd a helyes adókezelés érdekében” – hívja fel a figyelmet Deák László, a PwC Magyarország adó-tanácsadási üzletágának  cégtársa.

Hatályba lépett az új számlázással és nyugtakibocsátással kapcsolatos NGM-rendelet is. A legfontosabb újdonságai közé sorolható az, hogy október 1-jétől az alkalmazott számlázó és online számlázó programot be kell jelenteni az adóhatósághoz (eddig nem volt ilyen kötelezettsége az adóalanyoknak). Az ezen rendelkezésre vonatkozó átmeneti szabályok értelmében a már a szabály hatályba lépésekor használt online számlázó program bejelentésének végső határideje november 15-e. A bejelentésre egy, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített formanyomtatvány szolgál majd.

forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/erdemes-figyelni-ujra-valtoznak-az-adoszabalyok-431223