A válság pozitív hatása, avagy minden rosszban van valami jó

A 2008-ban indult és világméretűre duzzadt válság a hazai vállalkozásokat sem kímélte. Ennek hatására napjainkban több vállalkozás szűnik meg, mint ahány alakul. Tehát sok évet követően megfordult a trend és egy tisztulási folyamat vette kezdetét a vállalkozások körében.

Természetesen e folyamat alakulására nem csak a válság, hanem több tényező is hat.

1, 2014.március 15-e óta ismét 3 millió forint alaptőkével lehetséges korlátolt felelősségű társaságot, vagyis Kft-t alapítani, ami a korábbi 500,000 forintnak a hatszorosa. /Ami azért az új Ptk. módosítás következtében már nem is annyira korlátolt felelősségű, hiszen az ügyvezetők, vezető tisztségviselők a „mögöttes felelősség” jegyében ma már a teljes vagyonukkal felelnek. Erről bővebben itt olvashat/

2, Az adóhatóság szigorúbban lép fel az adót nem fizető és nem fellelhető vállalkozásokkal szemben, melynek következtében jelentősen emelkedett a kényszertörlések száma. Megdöbbentő adat, hogy amíg 2013 első félévében 4500 kényszertörlés indult, addig ez a szám 2014 első hat hónapjában 21500-ra hízott.

3, 2014 első félévében 19%-kal több cég szűnt meg felszámolás, csőd, végelszámolás miatt, mint 2013 év azonos időszakában.

Ma tehát Magyarországon mindösszesen 552 ezer cég működik, 1,35%-kal kevesebb, mint 2013-ban. Beszédesebb, hogy az év első félévében 16 ezer új vállalkozást regisztráltak, 12%-kal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.

Jó hírnek számít, hogy a fizetési fegyelem tekintetében – még ha nem is számottevő – de pozitív változások indultak meg. Hogy mindez az elhúzódó válságból való kilábalásnak, a tisztulási folyamatnak, vagy együttes hatásuknak az eredménye, nem tudni. Az viszont tény, hogy 2013 első félévéhez képest két nappal, 29-ről, 27 napra csökkent az átlagos fizetési határidő. /Kintlévőségkezelés és megelőzés szolgáltatásainkról bővebben itt olvashat/