A Növekedési Hitelprogram számokban

EDDIGI KIHELYEZÉSEK

2014. október 3-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 402,7 Mrd Ft összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, amelyből idáig 330,1 Mrd Ft-ot folyósítottak, összesen 11,3588 db ügylethez és 9827 db vállalkozáshoz kapcsolódóan.

HITELCÉL SZERINTI MEGOSZLÁS

A leszerződött 402,7 Mrd Ft közel 98%-a új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10%-a lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 59%, az új forgóeszközhiteleké 26%, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké (továbbiakban EU-s hitel) 15%.

A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 72%, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 28%; a II. pillérben folyósított hitelek közel 79%-a a forinthitelek kiváltását, míg 21%-a devizahitelek kiváltását célozta.

ÁTLAGOS HITELÖSSZEGEK

Az I. pillérben megvalósult ügyleteken belül az átlagos hitel összege új beruházások esetén 24 millió Ft, az új forgóeszköz hiteleké 57 millió Ft, míg az EU támogatások megelőlegezésére nyújtott hiteleké 36 millió Ft.

ÁTALOGOS FUTAMIDŐ

Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 1,7 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,3 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,1 év.

BANKONKÉNT SZERINTI MEGOSZLÁS

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó része ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak.

ÁGAZATOK

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

NHP második szakasz

  1. pillér
 2. pillér

Új Beruházási

Új Forgóeszköz

EU-s hitel

Beruházási hitel

Forgóeszközhitel

Szerződéses összeg (Mrd Ft)

235,1

101,5

57,7

6,1

2,3

Átlagos hitelméret (Millió Ft)

23,6

56,9

35,7

31,8

57,4

Szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamidő (év)

6,9

1,7

1,4

6,3

2,1

 

VÁRAKOZÁSOK

A program lezárásnak közeledtével egyidejűleg megkezdődtek a találgatások is, miszerint várhatóan meghosszabbításra kerül, és a jövő évben tovább folytatódik a hazai kkv vállalkozások kedvezményes finanszírozását szolgáló Növekedési Hitelprogram. Hogy lesz e NHP 3, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a kormány újraiparosítási terveinek megvalósításához, valamint az exportképes kkv-k számának növeléséhez a szektor további finanszírozására lesz szükség, melyhez az EU-s támogatások mellett az NHP 3 adhatja a további forrást, így joggal bízhatunk annak folytatásában.

 

Az MNB monetáris tanácsa (MT) szeptember elején döntött úgy, hogy az nhp2 keretösszegét a duplájára, 500 Mrd Ft-ról 1000 Mrd Ft-ra emeli, a 2014. december 31-ig tartó szerződéskötési időszak változatlan hagyása mellett.

Ugyanakkor a pénzügyi lízing, valamint az uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidő esetében engedményeket tettek, miszerint ezek lehívását 2015. június 30-ig meghosszabbították, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt.

Az MNB 2013 júniusában indította el az nhp1-et, majd annak meghosszabbítása mellett döntött. Az MT a tavaly október 1-jén induló nhp2 keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig emelhető.