Vége a céglovagok aranykorának?

Tavaly – november végéig – 9656 társaság adószámát függesztette fel a NAV. Ez a szám csaknem a fele annak, mint amennyi 2013 hasonló időszakában volt (17 784), és jelzi, hogy az adóhatóságnak a korábbinál kevesebb esetben kell alkalmaznia ezt a szankciót.

Összehasonlításként: tavaly összesen 18 323 cég, 2012-ben pedig 76 964 vállalkozás jutott erre a sorsra. Három év alatt – különböző hiányosságok miatt – összesen 104 943 vállalkozás adószámát függesztette fel a NAV – tájékoztatott a feketelista.hu.

A címzett ismeretlen

A tömeges adószám-felfüggesztés legjellemzőbb oka korábban a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt, a megváltozott törvényi előírások szerint azonban ilyen esetben már nem a felfüggesztéssel, hanem mindjárt törlésével szankcionál az adóhatóság. Jórészt ezzel magyarázható, hogy az utóbbi két évben jelentősen csökkent a felfüggesztések száma. Az adószám törlésére azonban ilyen esetben csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor. A kétszeri figyelmeztetéssel tehát hosszabb időt kapnak a cégek a hiányok pótlására, ám az érintetteknek körülbelül a fele a felszólításokra sem reagál. Ekkor törlik az adószámát, ennek hiányában jogszerűen nem működhet tovább.

Az új eljárásrend bevezetése óta a cég elérhetetlensége, fellelhetetlensége miatt nyúl legtöbbször az adóhatóság az adószám felfüggesztésének eszközéhez. Évente több mint tízezer vállalkozást nem találnak meg a megadott címén. Az adószám felfüggesztését annak törlése követi, ha az adózó a felfüggesztés 15 napos időtartama alatt nem biztosítja elérhetőségének lehetőségét. A tapasztalatok szerint ezeknek a cégeknek körülbelül kétharmada ezután sem lelhető fel, következik a törlés.

Adószám-felfüggesztésre számíthat az a cég is, amely bevallási vagy adófizetési kötelezettségének egy éven túli elmulasztását 180 napon belül nem pótolja. Felfüggesztés várható akkor is, ha az adózó nem jelentette be az adóhatóságnak szervezeti képviselőjének adatait. A feketelista.hu megkeresésére tizenegy pontban sorolta fel a NAV azokat az eseteket, amikor az adószám szankciós törlését kell elrendelnie.

ADÓSZÁM TÖRLÉSE: PROBLÉMÁK ADÓBEVALLÁSKOR

Már azt sem egyszerű feldolgoznia, dokumentálnia egy cégnek, ha törlik az adószámát, további problémákat és fejtörést okoz, amennyiben magát a vállalkozást is törlik a cégjegyzékből. Ráadásul a cégtörléssel nem szűnnek meg a társaság bevallási kötelezettségei. Íme 5 dolog, amire nem árt figyelni!

Számít az előélet

Az új eljárásrendnek megfelelően a cégbíróságtól érkező adószámkérés teljesítését megelőzően az adóhatóság megvizsgálja a kérelmezők „előéletét” is. Megbizonyosodnak arról, hogy a cég vezető tisztségviselői, az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, valamint minősített többségi befolyással rendelkező tagjai esetében nem állnak-e fenn olyan okok, amelyek miatt regisztrációs eljárást kell lefolytatni.

A regisztráció meghosszabbítja ugyan az adószámkiadás idejét, viszont megelőzi, hogy a cégüket korábban csődbe vivők, csalók visszakerüljenek az üzleti életbe. Aki ezen a szűrőn fennakad, az nem kaphat adószámot, ha pedig már működő cég vezetőjéről derül ki rovott múltja, cége adószámát törölni fogja az adóhatóság. Az elmúlt három évben több mint félmillió cég esett át az adóhatósági cégvizsgálaton.

Budapest javított

A feketelista.hu portál közzétette az adószám-felfüggesztések megyék és nagyobb városok szerinti alakulását is. Szembetűnő, hogy a közép-magyarországi régió részaránya az egy évvel korábbihoz képest jelentősen csökkent. Döntően ennek köszönhető, hogy egy év alatt csaknem felére esett azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen adószám-felfüggesztéssel kellett eljárnia az adóhatóságnak. Tavaly az adószám-felfüggesztések 69 százaléka, az idén pedig 46 százaléka érintette a fővárosi cégvilágot. Pest megyében a múlt évihez képest felére csökkent (1516-ról 712-re) a felfüggesztett vállalkozások száma. Viszont két olyan megye van, ahol ennél nagyobb számban kellett az adószám-felfüggesztés szankciójához nyúlni.

TÖRÖLT ADÓSZÁM? VAN VISSZAÚT!

Elfelejtettük közzétenni a beszámolót, székhelyünk bejelentett címe nem valós, esetleg újonnan megválasztott ügyvezetőnk múltja kissé problémás? Mindhárom esetben számíthatunk adószámunk törlésére.  Mit tegyünk, ha erre sor kerül? Mire figyeljünk a fellebbezésnél? Összefoglaltuk a lényeget.

Komárom megyében a tavalyi 373-mal szemben az idén 798 cég ellen folytattak le eljárást, Bács-Kiskun megyében a múlt évi magas (620) felfüggesztést is meghaladta az idei; 750 cég került a felfüggesztettek sorába. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégvilágban sem sikerült csökkenteni a tavalyi magas érintettséget (512), az idén ismét 534 vállalkozásnak kellett szembesülnie adószámának felfüggesztésével. Hajdú-Biharban több mint háromszorosára – 96-ról 313-ra – nőtt az egy évvel korábbihoz képest a felfüggesztéssel elmarasztalt cégek száma. Somogyban tavaly mindössze 38 cég adószámát kellett felfüggeszteni, az idén 165-ét. Csaknem harmadára mérséklődött viszont a Veszprém megyei cégek elleni eljárások száma; a tavalyi 356-ról 126-ra. A legkevesebb szankciót ebben az évben Vas megyében alkalmazta az adóhatóság, mindössze 29 esetén; Zala megyében 44, Tolna megyében pedig 57 vállalkozás adószámát függesztették fel.

Kivel áll szemben?

Hat nagyvárosunk hasonló adatait elemezve: a legtöbb elmarasztalást (208) Nyíregyházán regisztrálták, ahol tavaly is több mint 200 cég szerepelt az adószám-felfüggesztettek között. A múlt évi 62-vel szemben az idén 196 debreceni cég esetében alkalmazta ezt a büntetési formát az adóhatóság, és ugyancsak nőtt Győrben – a tavalyi 91-gyel szemben 128-ra –, az adószám-felfüggesztéssel sújtott cégek száma. Másik három nagyvárosunkban viszont mérséklődött az ilyen jellegű eljárások száma. Legnagyobb mértékben Szegeden, ahol tavaly 342, az idén viszont csak 135 cég neve szerepel az adószám-felfüggesztéssel elmarasztaltak között. Miskolcon 146, Pécsett 76 cégnek kellett szembesülni ezzel a fenyegetettséggel.

Forrás: Piacesprofit.hu