Sok uniós támogatást szeretne nyerni? Ezekre figyeljen!

Rengeteg vállalkozás várja már, hogy mikor indulnak az új pályázatok. Igen ám, de nem mindegy cégünk milyen gazdálkodási adatokkal rendelkezik, illetve hogy hol kívánjuk megvalósítani fejlesztésünket, beruházásunkat amelyhez támogatásra pályázunk.

Az alábbiakban ízelítőt adunk azokból az alapvető fontosságú szempontokból, amelyek nagyban meghatározzák nyerési esélyeinket, illetve hogy mekkora mértékű támogatásra lehetünk jogosultak.

1, Gazdálkodási adatok és minimum megfelelések

Az első és legfontosabb, hogy a pályázat beadásakor  és nyertes támogatás esetén a kifizetéskor sem lehet  a cégünknek adótartozása, köztartozása.

Vállalkozásunk saját tőkéje a legutolsó év lezárt beszámolója szerint nem lehet negatív, illetve minimálisan el kell érje a jegyzet tőke felét. A tavalyi év zárásakor erre kiemelten figyelni szükséges.

Cégünknek rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie. Vagy ha mégis lenne ilyen büntetése, akkor annak összege nem haladhatja meg a 30,000,- forintot. Ellenkező esetben két évig nem pályázhatunk. A munkaügyi ellenőrzésekre már csak ezért is érdemes odafigyelni.

A beruházásunk, fejlesztésünk összköltsége nem haladhatja meg cégünk utolsó lezárt beszámolójában közzétett éves nettó árbevételének a mértékét, illetve a projektünk összes elszámolható költsége a mérlegfőösszeget.

Aki tehát pályázaton indulna, annak érdemes figyelemmel lennie a 2014-es év zárásakor arra, hogy meg is feleljen a feltételeknek!

2, Hol és hogyan érhető el a legmagasabb támogatás?

A legtöbb támogatás a Dél-Dunántúlra, az északi és a keleti régiókra fog koncentrálódni, míg a legkevesebb a Közép-Magyarországi régióra (Budapest és Pest megye) jut. A közepesen fejlett régiókra – mint a Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl – ugyanakkor szintén jutnak támogatások.

Alapvetően a támogatás mértékét, intenzitását az határozza meg, hogy a támogatás forrása honnan származik. (Például lehet Regionális forrás vagy “de minimis” is). Azonban azoknak a cégeknek sem érdemes elkeseredniük, akiknek nem a legjobban támogatott régiókban van a székhelyük, hiszen a támogatások mértékének a függvénye a beruházásnak, fejlesztésnek a megvalósulási helyszíne.

Így például egy budapesti székhelyű vállalkozásnak máris érdemes lehet egy kedvezőbb régióban telephelyet létesítenie és ott megvalósítania a tervezett projektjét, hiszen nem mindegy, hogy 20-25%-os, vagy 70%-os támogatásra tudunk-e pályázni.

3, Mire figyeljünk még?

Az új pályázatok szempontrendszerének egyik visszaköszönő eleme lesz, hogy vállalkozásunk milyen TEÁOR szám alatt végzi tevékenységét. A tavaly ősszel megjelent pályáztok esetében már láthattuk, hogy az úgynevezett “Ágazati Fókusz” tartalmazta a támogatható tevékenységek felsorolását és ez a trend minden bizonnyal folytatódni fog.

Több pályázat esetében csak a megjelölt tevékenységek lesznek támogathatóak, annak függvényében, hogy az a tevékenységünk az éves árbevételünknek mekkora %-át tette ki. Így kiemelten fontos, hogy az adott tevékenységünket a megfelelő TEÁOR szám alatt végezzük, azok rendben le legyenek jelentve a Cégbíróság, valamint a NAV felé is.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Szeretne a jövőben is értesülni híreinkről, bejegyzéseinkről? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha pedig pályázna, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi űrlap segítségével!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!