Sietniük kell a társasházaknak, különben lekésnek a pályázatról!

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, április 30-al lesz először lehetőségük a társasházaknak benyújtani az energia megtakarítást eredményező korszerűsítésről szóló pályázatukat.

Az energetikai célú pályázatok alaposabb előkészületet igényelnek, ezért nem árt sietniük azoknak a társasházaknak/lakószövetkezeteknek, amelyek alacsonyabb energiafelhasználást, ezáltal pénzbeli megtakarítást akarnak elérni és ehhez vissza nem térítendő támogatást akarnak igénybe venni.

biztositas-tarsashaz

Ennek apropóján összefoglaltuk azokat a gyakorlati tudnivalókat, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartaniuk a házaknak a sikeres pályázat és eredményes felújítás érdekében.

A lakóközösség „képbe hozása”

A lakóközösségekben túlnyomórészt ellentmondásos a helyzet, mert bár a legtöbb lakó egyetért abban, hogy a ház állapota nem túl jó, azt fel kellene újítani, a megvalósítás „mikéntjében” és „hogyanjában”, annak időpontjában már kevésbé érvényesül a közös nevező.

A kiváltó okokról bővebben „Társasházban lakik? Felújítsunk, vagy inkább mégse?” című bejegyzésünkben már foglalkoztunk. A legnagyobb problémát a tájékozatlanság, a folyamat át nem látása okozza, illetve sokan nem hiszik el, hogy a felújítással valóban sokat lehet spórolni.

Mindezek szülik a sok eltérő véleményt, álláspontot, végső soron pedig a döntéshozatali képtelenséget, rosszabb esetben a „nem” szavazatok többségét. Így minden marad a régiben és a ház állapota csak tovább romlik, amelynek eredményeként egyszer csak eljutnak a lakók odáig, hogy már tényleg nem halogathatják tovább a felújítást, akkora azonban már sokkal többe fog kerülni a beruházás, mint előtte bármikor.

Tehát kulcsfontosságú, hogy már a lakógyűléseken bevonásra kerüljenek azok a szakemberek, akik a megfelelő módon tájékoztatni tudják a lakóközösséget és segíteni tudnak a döntés meghozatalában.

Kulcsszerepben az energetikus

A pályázatra való felkészülés során a legnagyobb szerep az energetikusra hárul, akinek fel kell mérnie a ház energetikai besorolását, amely során személyesen kell kiszállnia, végig kell járnia az egyes lakásokat, meg kell vizsgálnia, hogy hol történt korábban valamilyen energetikai felújítás.

A megállapított energetikai besorolás alapján javaslatot kell tennie az elvégzendő munkálatokra, amelyek megvalósítása esetén a ház eléri a kétszintű ugrást, de legalább a “C” kategóriát, szem előtt tartva a legkisebb ráfordítással a legnagyobb megtakarítás elérésének elvét.

A kivitelező fontos

A háznak az energetikus által javasolt elvégzendő munkálatokra vonatkozóan árajánlatokat kell bekérnie, azokat megversenyeztetnie, majd kiválasztania azt az építési vállalkozót, akinek megbízást ad a kivitelezésre.

Itt kiemelten fontos, hogy a munkálatok a megfelelő alapanyagokból, a megfelelő minőségben kerüljenek elvégzésre, különben hiába az energetikai számítások, a ház nem fogja tudni produkálni a megtakarításokat.

A felújítás finanszírozása

Sajnos kevés ház rendelkezik megfelelő önerővel, felújítási alappal és/vagy lakástakarék-pénztári megtakarítással. Így ezek elmulasztása banki hitel felvételére „kényszeríti” a házakat, ami újabb ellenállást szül néhány lakóban, tehát ez egy újabb kulcsmozzanata a felújításnak. Jó hír, hogy az állam kamattámogatás formájában támogatást nyújt a házak részére, amely a futamidő első öt évében a kamat 70%-át, hatódik évétől 35%-át finanszírozza.

Ezen felül minden esetben érdemes utána járni, hogy a település önkormányzata nyújt-e valamilyen támogatást a beruházás finanszírozására. Gyakori, hogy az önerőhöz kamatmentes hitelért, vagy szerencsés esetben vissza nem térítendő támogatásért lehet folyamodni.

Ami biztos, hogy miután az energetikus megállapította a ház energetikai besorolását, majd az bekérte a megfelelő árajánlatokat, válik világossá, hogy mekkora összegű lesz a beruházás, ahhoz mekkora mértékben tud pályázati forrást igényelni a ház, mennyit tud majd megspórolni, és hogy mennyi önerőt kell tudnia felmutatni.

Vagyis a sorrend; energetikus, kivitelezői árajánlatok, beruházás költségvetése, beruházás forrásösszetétele. (Saját erő, pályázati forrás, államilag kamattámogatott hitel és/vagy önkormányzati támogatás).

A pályázatírói szerep ezt követően kerül előtérbe és kell a fentieket az előírt formában és tartalommal pályázati dokumentációvá gyúrnia. A pályázatíróra a legnagyobb feladat a projekt megvalósítását követően hárul annak fenntartási időszakában, gondozásában, amelyek összességében a projektmenedzsment feladatokat teszik ki.

Amiben segítséget nyújtunk:

  • Előzetes tanácsadás, konzultáció,
  • Lakógyűléseken való részvétel, a lakóközösség tájékoztatása,
  • Energetikus,
  • Pályázatírás és projektmenedzsment,
  • Államilag kamattámogatott finanszírozás lebonyolítása,
  • Szükség esetén kivitelező ajánlása.

 A pályázatról ide kattintva tájékozódhat bővebben.

Lépjen velünk kapcsolatba a teljes körű és szakszerű lebonyolításért!

Jelentkezzen most, mert a pályázat keretösszege várhatóan az első napokban kimerül!

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!