Mi történik a pályázatok körül?

A Széchenyi 2020 pályázatok megjelenése iránti nagy-nagy várakozás és lelkesedés – kis túlzással –  lassan érdektelenségbe fordul át a Kkv vállalkozások részéről. Ezért összeszedtük a pályázatok körüli híreket, hogy mindenki, aki a pályázatok megjelenésére vár tisztában lehessen a konkrétumokkal.

palyazat

A pályázati rendszer elindulásának késése mellett az a kommunikáció is káros, amely már januárra, de legkésőbb februárra “megígérte” a pályázatok kiírását és mint tudjuk már félévnél járunk.

A pályázati start időpontjának folytonos lebegtetése mellett ugyanakkor egy, az idei évre vonatkozó vállalkozásfejlesztési (GINOP) pályázatokat tartalmazó pályázati naptár is megjelent, amely szerint már áprilisban kiírásra kerültek volna pályázatok, amelyek szintén elmaradtak.

Szakmai vita a Termelési kapacitás bővítése pályázat körül.

A nemrégiben napvilágot látott hírek szerint az első beígért pályázatok közül a 80 milliárd forint keretösszegű Termelési kapacitás bővítése pályázat a Miniszerelnökség, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti nem egyetértés miatt nem tudott megjelenni.

A szakmai kérdés nem másról szól, mint az egyik kötelező vállalásról a támogatásért cserébe, amelyet a nyertes pályázóknak szükséges vállalniuk. Röviden arról van szó, hogy létszámtartást, avagy létszámnövelést kössenek ki, amely valljuk be, nem mindegy. Feltehetőleg mindez nem csak az ominózus pályázatot, hanem az összes GINOP pályázatot érintheti. A kérdés várhatóan megoldódik azzal, hogy a fenntartási időszak végéig elegendő lesz a létszámot tartani, ami ha így lesz, örömteli a cégek számára.

További kérdőjelek

Noha az Európai Bizottság teljesen elfogadta az új magyar pályázati intézményrendszert, valamint a GINOP végrehajtását felügyelő Monitoring Bizottság is meghozta az utolsó szükséges döntéseket amelyek a program elindításához szükségesek, még mindig további kérdőjelek merülnek fel.

Normatív eljárásrend

Egyrészről nincs közös nevező a kormány és az Európai Bizottság között a kormány azon szándékát illetően, amely szerint 300 millió Ft-os összegig, úgynevezett normatív eljárásrend mellett írnák ki a pályázatokat. A bizottság ugyanis sokkal kisebb összegű projektek esetén tartaná elfogadhatónak az egyszerűsített eljárásrendet.

Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság

Másrészről az új intézményrendszer működése kapcsán is várhatóak még további észrevételek, egyeztetések, amelyek lassíthatják a pályázatok tömeges megjelenésének időpontját. Ezek érinthetik a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság struktúráját, működését, amely négy főből áll és a kormány szándéka szerint az összes egymilliárd forintot meghaladó projektről döntene. A legnagyobb kifogás az, hogy az NFK egyben a pályázatok kiírója és végrehajtója, amely az Irányító Hatóságok felett is áll. 

EUTAF jelentés

Továbbá az EUTAF hamarosan záruló auditja újabb kérdéseket vethet fel az új intézményrendszer működésével kapcsolatosan. Azonban ha lesznek is ilyenek, azok elviekben kompromisszumos megoldásokkal gyorsan kezelhetőek. Reméljük így lesz.

Az új időpont

A fentiek okán a programok megjelenésének időpontjaként a késő nyarat, kora őszt jelölték meg az illetékesek. Addig minden bizonnyal be kell érnünk a május 22-én megjelent és legkorábban június 22-én beadható, a Kkv-k külpiacra jutását támogató pályázattal, a reményeink szerint most már rövidesen megjelenő Termelési kapacitás bővítési, illetve a Munkahelyteremtő beruházások támogatása pályázatokkal.

A jó hír

A fentiek után jó hír, hogy az ismert problémák miatt felmerült, a 2007-2013-as ciklushoz köthető több százmilliárdos forrásvesztést nagy valószínűség szerint sikerül elkerülni.

A Széchenyi 2020 fejlesztési ciklusról, a pályázati rendszerben történt kedvező változásokról, illetve az új pályázati rendszerről ide kattintva olvashat bővebben. 

Segítségünkkel meg fogja találni azt a pályázatot, ami cégét fellendíti.

Pályázzon és nyerjen! Lépjen velünk kapcsolatba!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!

Kérje visszahívásunkat, hogy telefonon keresztül kollégánkkal egyeztethessen a részletekről!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!