Heteken belül indulnak a pályázatok!

Rövidesen az Európai Bizottság írásban is jóváhagyja a magyar operatív programokat, vagyis várhatóan heteken belül több százmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat az illetékes minisztériumok. Ennek megfelelőn februárban minden bizonnyal megjelennek a Széchenyi 2020 első pályázatai.

Az új pályázati rendszer kialakítása, illetve az új partnerségi megállapodás véglegesítéséig némi bizonytalanság vette körül a pályázatokat, ezért az eddigi információk alapján némi iránymutatást szeretnénk nyújtatni azzal kapcsolatban, hogy milyen jellegű pályázatokra lehet számítani.

Pályázatírás és projektmenedzsment

Magyarország számára jelentős uniós forrás áll rendelkezésre 2014-2020 között, amit összesen 10 operatív programon keresztül, célzottan juttat el oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az összesen 7480 milliárd forint forrás 60%-a közvetlenül gazdaságfejlesztésre fog fordítódni, szemben a 2007-2013-as időszakkal, amikor ez csupán 24% volt.

A 2007-2013-as időszakhoz képest másfélszer több forrás jut munkahelyteremtésre, háromszor több kutatás-fejlesztésre és innovációra (11%), energiahatékonyságra (9%), az infokommunikációs (4%) szektor fejlesztésére pedig a korábbi dupláját használhatjuk fel.

A tíz operatív program közül minden bizonnyal a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP – 2720 Mrd Ft), valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP – 1160 Mrd Ft) pályázatai lesznek a legnépszerűbbek. Utóbbinak mintegy 2/3-ada szintén vállalkozásfejlesztési célokat szolgál majd. Nem véletlen, hogy ennek a kép programnak a forráskerete a legnagyobb.

Közvetlen gazdaságfejlesztésre összesen 4430 milliárd forint fordítható, mivel más operatív programokból is jut majd támogatás erre a célra. Várható telephelyfejlesztés, technológiafejlesztés, energiahatékonyság növelését célzó beruházások támogatása.

A források közül 736 milliárd forint, a teljes keret csaknem 10 százaléka pénzügyi eszközökön keresztül lesz elérhető. Ez a visszatérítendő támogatásokat, valamint kedvezményes hiteleket és garanciát jelent. A most induló fejlesztési ciklusban is lesz a korábbi évekről már jól ismert Kombinált Mikrohitel is (45% vissza nem térítendő támogatás, 45% kedvezményes hitel, 10% önerő), aminek kiírását szintén tervezik.

Kedvező változások

  • 2015. január 1-től mind a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus, mind pedig a 2014-2020-as időszak pályázatai esetében érvényes, az uniós forrást elnyerő pályázók nem kötelesek biztosítékot (fedezetet) nyújtani a támogatásért cserébe abban az esetben, ha már rendelkeznek egy lezárt üzleti évvel, és köztartozás mentesnek minősülnek. Erről bővebben itt olvashat.
  • A 2014-2020-as Operatív Program pályázatai már várhatóan az 5000 lakos alatti településeken is igénybe vehetők lesznek mikrovállalkozások részére is. Budapest sajnos kevésbé lesz érintett a pályázati támogatások terén, de azért erre a területre is várhatóak pályázati kiírások.

Mivel hamarosan kiírásra kerülnek az első új pályázatok, ezért még most érdemes felkészülni a fejlesztések megvalósítására, hiszen az egyes pályázatokat rövidebb ideig lesz lehetséges benyújtani. Így jó eséllyel nyerni csak az tud, aki már felkészülten várja a pályázatok megnyitását.

Igényelje díjmentes pályázatfigyelési szolgáltatásunkat!