Lassan vége az NHP-nak. Jön helyette az NTP és a PHP.

A pénzintézetek és a Kkv ügyfelek az NHP után lassan megbarátkozhatnak az NTP és PHP fogalmakkal. De mit is jelent mindez? Mire számíthatunk az NHP kivezetését követően? Ennek jártunk utána.

MNB_760_290

Amint arról már korábban hírt adtunk, az MNB megkezdte a Növekedési Hitelprogram kivezetését (korábbi bejegyzésünket itt olvashatja) amely egyúttal az év végi hajrát is magával hozta a kedvező 2,5%-os finanszírozás igénybevételére. A “verseny” azóta még élesebbé vált, hiszen egyre több azon bankok száma, amelyeknek már most elfogyott az NHP keretük.

A jegybank kiemelt célja természetesen továbbra is a piaci hitelezés visszaállítása és a tartós hitelezési fordulat elérése, hiszen az egészséges gazdasági növekedéshez a vállalati hitelállomány évi 5-6%-os bővülésére lenne szükség. 

Mit köszönhetünk az NHP-nak?

Az NHP első és második szakasza, illetve az NHP+ az alábbi eredményeket hozta.

  1. Több, mint 28 ezer kkv vállalkozás jutott finanszírozáshoz,
  2. Több, mint 1800 Mrd Ft összegű hitelkihelyezés,
  3. Bár a vállalati hitelállomány összességében csökkent, a kkv hitelállomány 2013 után ismét bővülni tudott,
  4. A gazdasági növekedéshez 1-1,5%-kal járult hozzá a program.

Az NHP kivezetése elsősorban amiatt vált szükségessé, mert az elmúlt időszakban az NHP a bankok standard termékévé vált, amely hosszútávon egészségtelen folyamatokat indított el. Az MNB annak ellenére döntött a program kivezetéséről, hogy saját megítélésük szerint továbbra sem állt helyre a piaci alapú hitelezés, hiszen a bankok kockázatvállalási hajlandósága továbbra is alacsonynak mondható.

Jó, jó, de akkor mi lesz az NHP után?

Az MNB november 3.-án jelentette be, hogy elindítja a Növekedéstámogató Programját (NTP), ami a bankok piaci alapú hitelezésének visszaállítását hivatott elősegíteni. Emellett megindul a Piaci Hitelprogram (PHP) is és megkezdődik az NHP fokozatos kivezetése.

Az MNB várakozása szerint a fenti két program hatására 2016-ban 250-400 Mrd Ft összegben emelkedhet a vállalati és kkv hitelállomány, amely 5-10%-os növekedést hozhat magával.

Mi is az az NTP?

Az NTP lényegében az NHP harmadik szakaszának tekinthető, amely keretén belül 2016 januárjától, december végéig köthetnek hitelszerződést a hazai kkv-k.

Az NHP két pillére további 300-300 Mrd Ft forrást kap a jegybanktól, amelyhez továbbra is 0% kamat mellett juthatnak hozzá a pénzintézetek és maximum 2,5% kamattal adhatják tovább a vállalkozásoknak. Fontos változás, hogy a hitelcélok köre szűkülni fog és a maximum hitelösszeg is 1 Mrd Ft-ra csökken.

A jegybank gondolt a főként devizabevétellel rendelkező vállalkozásokra is, amelyek eddig nehezebben jutottak hozzá az NHP konstrukcióhoz. (A jegybank szintén 0%-os kamat mellett biztosít forinthitelt a pénzintézeteknek, amit egy devizacsereügylet (CIRS) formájában euróra cserél a devizatartalék terhére, amit a bankok szintén maximum 2,5%-os kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv-knak.)

Mi is az a PHP?

A Piaci Hitelprogramtól azt várja a jegybank, hogy segítségével egyértelműen megkülönböztethető legyen a hitelezésben aktív és passzív bankok köre, ezzel is pontot téve az MNB és a pénzintézetek közötti vitatott kérdéskörre, amely szerint a bankok ugyan akarnának hitelezni, csak éppen nincs elég hitelfelvevő, vagy éppen lenne hitelvevő, csak a bankok nem nyújtanak hitelt.

A PHP lényegében egy három részből álló intézkedéscsomag, amely a piaci hitelezésére való átállást hivatott elősegíteni. A programban résztvevő bankok konkrét, számszerű vállalásokat tesznek a hitelezésben való szerepvállalásukat illetően.

“Aki vállalja, hogy hitelezni fog, annak a felügyeleti tőkekövetelménye csökkenhet, mert egy fenntarthatóbb üzleti modellt alkalmaz” – mondta Nagy Márton az MNB alelnöke.

Mit várhatunk e két programtól?

Ha minden jól alakul, akkor az NHP kivezetésével nem fog megállni a kkv hitelállomány bővülése és valóban visszaállhat a pénzintézetek piaci alapon történő hitelnyújtása, ami köszönhetően az igen alacsony jegybanki alapkamatnak (1,35%) továbbra is alacsony kamatszint mellett teszi lehetővé a vállalkozások finanszírozáshoz való jutását.

Természetesen az is várható, hogy a kér program elindítását követően változtatásokra, kisebb finomhangolásokra is sor kerül, ahogyan azt az NHP esetében is láttuk. Ami biztató, hogy a jegybank az NHP-t követően is igyekszik a maga eszközeivel beavatkozni és elősegíteni a hitelezési fordulatot.

Finanszírozás

Finanszírozási oldalak
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat.