Jön az év végi hajrá az NHP-ért!

2015 szeptember 01

, ,

Ugyan az MNB friss adatai szerint a vállalati hitelezés alakulása a várt szintet nem éri el, a Kkv szegmensben az NHP-nak köszönhetően mégis bővülni tudott a hitelezés volumene. Az év végével megszűnő kedvezményes finanszírozási lehetőség iránt az év végével megnőhet a kereslet.

MNB_760_290

Az MNB igyekezett mindent bedobni azért, hogy a válság utáni alacsony beruházási szintet növelni lehessen és hogy ehhez kedvező finanszírozási lehetőséget biztosítson a vállalkozások számára. Így született meg az NHP, majd annak a kistestvére az NHP+. A program a várt sikert azonban nem egyértelműen hozta magával, bár kétségkívül vannak eredményei.

 1. NHP nélkül szinte egyáltalán nem vettek volna fel hiteleket a vállalkozások,
 2. A devizahitel állományt kedvező forinthitelekre lehetett átváltani, tehermentesítve a vállalkozásokat.

A helyzet mégis az, hogy az idei második negyedévben, az egy évvel ezelőtti szinthez képest 3,4%-kal csökkent a vállalati hitelállomány a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-6%-os növekedés helyett. Egyedül a Kkv szegmensben tudott bővülni a hitelállomány, 1,8%-kal, jelentősen megtámogatva az NHP által. Vagyis látható, hogy a vállalati hitelezés mértéke jócskán elmarad a kívánatostól.

Mi lesz veled NHP?

Optimális esetben a piaci alapú finanszírozás magától visszaáll, azonban ahogyan azt a számok mutatják, ettől még igencsak messze vagyunk. Így várhatóan ismét felmerül az MNB részéről a program végleges kivezetésének dilemmája. Minderről legkorábban az őszi Monetáris Tanács dönthet, mondta Fábián Gergely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Ha rohamra nem is, de élénkülő kereslettel kell számolni

A jegybank szerint most már a bankokon a sor, akik növekvő hitelkeresletről és a hitelfelvételi szabályok enyhüléséről számoltak be.  A kereslet tovább bővült, a bankok 44 %-a számolt be a hosszú, míg 18 %-uk a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet növekedéséről.

Nem akarok lemaradni az NHP-ról, ajánlatot kérek!

 

Az év végi hajrát több tényező is erősíteni fogja a Kkv szegmensben:

 1. A Kkv-k alapvetően nem számolnak azzal, hogy jövőre is lesz NHP, ezért az év végéig azt még ki akarják használni,
 2. Az idei év második felében több EU-s pályázat jelent meg, amelyekhez a legtöbb Kkv-nak finanszírozásra lesz szüksége,
 3. A Budapest Bank által készített piackutatás szerint nőtt a Kkv-k beruházási kedve, több mint 50%-uk ért el árbevétel-növekedést tavaly, beruházásokat  és munkahelybővítést is terveznek.

Vegyük át, mit érdemes tudni a jegybank csodafegyveréről.

 • Az NHP második szakaszában 2000 Mrd Ft áll rendelkezésre az év végéig,
 • Legutóbb májusban módosult az NHP, így a leszerződött hitelösszeg lehívására 2016. június 30-a helyett 2016. december 31-ig van lehetőségük a vállalkozásoknak.
 • A maximális kamat mértéke továbbra is 2,5%, a maximális futamidő 10 év,
 • A cégeknek nem kell az egész futamidő alatt fenntartaniuk a Kkv státuszt, elég, ha az a szerződéskötéskor teljesül,
 • A többségi tulajdonosi körében 2013. augusztus 31-ét követően nem történhetett változás, illetve a cégalapítás dátuma augusztus 31-e előtti kell legyen,
 • Üzletrészvásárlás esetén már a 10 %-os üzletrész elérésére irányuló tranzakció is finanszírozható a korábbi 50 %-kal szemben.
 • A forgóeszközhitel maximális futamideje 1 évre csökkent, folyósítani pedig továbbra is csak pénzügyileg teljesítetlen számlák bemutatására lehet.
 • Nem lehet a hitelt a cégcsoporton belül és a cégcsoport kapcsolt vállalkozásai közötti tőkeemelésekre, vásárlásokra és vevőkövetelésekre fordítani.
 • Nem támogatható az a beruházás, amelynél az épület az ingatlan nyilvántartásban lakóingatlanként vagy üdülőként szerepel.
 • Személygépkocsi vásárlásra csak akkor igényelhető, ha a cég fő tevékenysége 2013. augusztus 31-ig folyamatosan személyszállítás volt.
 • Az új hitelek és hitelkiváltások 90-10 %-os arányát a bankok számára folyamatosan tartani kell, így a hitelkiváltás lehetősége erősen korlátozott.

 

Nem szeretne lemaradni a kedvező NHP hitelről? Lépjen velünk kapcsolatba és mi segítünk, hogy még időben beadhassa kérelmét!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!

Kérjen visszahívást, hogy telefonon keresztül kollégánkkal egyeztethessen a részletekről!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!