Jó hír a vállalkozásoknak! Ismét lazultak a Növekedési Hitelprogram feltételei

A Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogram sokadik módosítása lépett életbe, amelynek köszönhetően várhatóan több, a bankok által korábban kockázatosabbnak ítélt vállalkozás juthat kedvező finanszírozáshoz az NHP, valamint az NHP+ programokon keresztül. Az alábbiakban közöljük az MNB közleményét, illetve kiemeltük a kedvező módosításokat.

mnb

A Monetáris Tanács az NHP és az NHP+ keretében folyósított kölcsönök lehívására rendelkezésre álló határidőt 2016 végére módosította az időigényes beruházások kivitelezése és finanszírozhatósága érdekében.

Az MNB az NHP és az NHP+ konstrukcióban egyaránt – a KKV szerződések megkötésére vonatkozó 2015 végi határidő megtartása mellett, az új szerződések esetében – 2016 végére módosította egyes hitelcélok esetén a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló határidőt. Ennek révén több, nagyobb volumenű, hosszabb megvalósítási időigénnyel rendelkező beruházás finanszírozása is lehetővé válik. Tekintettel az új beruházások forgóeszközigényére, az MNB ezen hitelek folyósításának határidejét is 2016 végére módosította.

Az intézményi garanciadíjaknak a maximum 2,5 százalékos hitelköltségből történő kiemelésével és azon felüli felszámíthatóságával az MNB a kisebb és kockázatosabb vállalkozások szélesebb köre számára teszi lehetővé az NHP és az NHP+ keretében való hitelhez jutást.

Az MNB az NHP-ból kiszoruló, közepes kockázatú, de hitelképes KKV-k hitelhez jutását teszi lehetővé az NHP+ elindításával. Ugyanakkor lehetnek még olyan kisméretű, kockázatosabb vállalatok, melyek várhatóan az NHP+-ban sem tudnak majd részt venni. Az ő növekedési hitelhez való hozzáférésüket segíti, hogy lehetővé válik a garanciadíjnak – összhangban egyéb, harmadik félnek fizetett díjakkal – a 2,5 százalékban maximált marzsból történő kiemelése és ezen felüli felszámíthatósága az NHP-ban és az NHP+-ban egyaránt. Ez a lépés – miközben csak kismértékben emeli a finanszírozási költségeket – számos mikro- és kisvállalkozás számára nyitja meg a program keretében való hitelhez jutás lehetőségét.

A lakóingatlan-építések finanszírozhatósága

Az építőipar élénkítéséhez hozzájárulhat, hogy az MNB lehetővé teszi a KKV-k számára az energiatakarékos megoldásokat alkalmazó („zöld”) lakóingatlanok építésének finanszírozását hitelprogramján belül. Így az NHP és az NHP+ már nemcsak a kereskedelmi, hanem a lakóingatlanok piacának teljesítményét is növeli.

A fenti változtatások részletszabályait a május elején hatályba lépő terméktájékoztató fogja tartalmazni.

Vállalkozásának finanszírozásra van szüksége? Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen ajánlatot!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!

Kérjen visszahívást, hogy telefonon keresztül kollégánkkal egyeztethessen a részletekről!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson ide és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat!