Itt a kedvező hír – Most kell NHP-t felvenni!

2015 szeptember 24

,

A hét közepén tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogramra vonatkozó legújabb módosításait, amelyeket pontról-pontra végigveszünk. A lényeg: Most kell NHP-t igényelniük a vállalkozásoknak. Azoknak is érdemes megpróbálni, akiket egy éve még elutasítottak a bankok.

mnb

1, További százmilliárdok állnak rendelkezésre.

Bár összességében az MNB Növekedési Hitelprogramja nem tudta megállítani a vállalati hitelállomány csökkenését – egyedül a Kkv szektorban tudott növekedni a volumen, pedig az egészséges gazdasági növekedéshez évi 5-6% bővülésre lenne szükség – eddig több mint 21500 vállalkozás jutott hozzá a kedvező forráshoz az NHP 2. szakaszában, közel 1700 Mrd Ft összegben.

Jól mutatja a keresletet, hogy több kereskedelmi banki partnerünk már kimerítette a rendelkezésre álló keretét. Az NHP konstrukcióra legutóbb szerződő ügyfelünk kölcsönszerződésébe már szerepelt az a kitétel, amely szerint forráshiány esetén csak piaci alapú finanszírozást tud nyújtani a bank.

Ennek tükrében jó hír az MNB szeptember 22-i döntése, amely értelmében az NHP+ teljes kerete (500 Mrd Ft) felhasználhatóvá válik a normál NHP programban, további forráshoz juttatva a bankokat, ezáltal a vállalkozásokat.

Az NHP+ keretéből ugyanis a bankok mindeddig alig 100 Mrd Ft-ot helyeztek ki, megmutatván, hogy a kockázatosabb Kkv-k finanszírozását elősegíteni kívánó termék nem tudott meghatározóvá válni.

2, Azoknak is érdemes megpróbálni, akik korábban nem jártak sikerrel

Tapasztalataink szerint a korábbi években megszokott szigorú banki bírálati szempontok enyhülése megkezdődött, várakozásaink szerint további lazítások várhatók.

Ezek az alábbiakban mutatkoznak meg:

  1. A kevésbé nyereségesen működő vállalkozások is finanszírozáshoz jutottak,
  2. Kevesebb értékű tárgyi fedezet is elegendő,
  3. A korábbi 5-7 éves futamidőt követően 10 éves futamidő is elérhető.

Igénybe akarom venni az NHP-t 

Természetesen a minimum megfeleléseknek ugyanúgy eleget kell tenni, rendelkezni kell megfelelő önerővel, támogatható hitelcéllal, minimum egy lezárt üzleti évvel, pozitív saját tőkével, vállalkozásunknak nem lehet köztartozása stb.

Az MNB közleménye szerint 2015 október végén újraosztja a még megmaradt forrásokat az aktívabb piaci szereplők között. Az év végével tehát számítani kell rá, hogy nem mindegyik pénzintézet fog tudni NHP konstrukcióra vonatkozó hitelkérelmet befogadni.

Érdemes mielőbb végiggondolnia minden vállalkozásnak, hogy a kedvező, maximum 2,5%-os kamatozású hitelt igénybe vegye, hiszen ez a kedvező lehetőség rövidesen bezárul.

3, Megkezdődik az NHP kivezetése

A kölcsönszerződéseket 2015 év végéig van lehetőség megkötni, mind az NHP, mind az NHP+ tekintetében. 2016-ban a program kivezetése megkezdődik, a piaci alapú, kereskedelmi banki finanszírozás visszaállításának ösztönzése mellett.

A hajrában még igénybe venné a Növekedési Hitelprogramot? Lépjen velünk kapcsolatba és segítünk a sikeres hitelfelvételben!

Finanszírozás

Finanszírozási oldalak
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kattintson és töltse le adatkezelési tájékoztatónkat.